İşte Çorlu Online Kariyer Sistemine Hoşgeldiniz

Çorlu TSO Üyeleri "Proje Döngüsü Yönetimi ve Proje Yazma" Eğitimine Katıldı

Düzenlenme Tarihi: 12.03.2014

 Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası'nın üyelerine yönelik olarak gerçekleştirdiği eğitimler kapsamında, Trakya Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi A.Ş Direktörü Fatih Yaldız tarafından, "Proje Döngüsü Yönetimi ve Proje Yazma" eğitimi verildi.

     10-11-12 Mart 2014 tarihleri arasında Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleşen eğitimde, proje finansmanları hibe mekanizması, proje döngüsü ve AB projesi konuları  detaylı bir şekilde katılımcılara aktarıldı.

     HİBE BAŞVURU KOŞULLARI ÇOK ÖNEMLİDİR

     Trakya Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi A.Ş Direktörü Fatih Yaldız, " Hibe programı başvuru koşullarında başvuru sahibinin uygunluğu, ortaklar ve ortakların uygunluğu, projelerin uygunluğu ve maliyetlerin uygunluğu son derece önemlidir" dedi.

    PROJE DÖNGÜSÜ YAPILAN TÜM FAALİYETLERİ KAPSAR

   Proje Döngüsü Yönetimi konusunda açıklamada bulunan Fatih Yaldız, "Bir projenin fikir olarak doğuşundan hazırlanması, analizi, onaylanması, uygulanması, izlenmesi ve değerlendirilmesine kadar geçen sürece 'proje döngüsü' denir. Proje döngüsü ise yapılan tüm faaliyetleri kapsamaktadır" ifadelerini kullandı.

     PROJE KURGUSU İKİ AŞAMALIDIR

    Fatih Yıldız; "Proje kurgusunun aşamaları ikiye ayrılır. Bu aşamalar analiz ve planlamadır. Analiz aşamasında mevcut bir problemin, ondan etkilenen paydaşlarla analizi sonucunda ortaya bir proje kurgusu konulmasıdır. Planlama aşamasında ise proje kurgusunun tüm unsurlarıyla birlikte düşünülerek standart mantıksal çerçeve hazırlanmasıdır" açıklamasında bulundu.

     SEÇİLEN YÖNTEMLERDE MALİYET İYİ HESAPLANMALIDIR

    Faaliyetlerin gerçekleşmesinde başvurulacak yöntemlerden bahseden Fatih Yaldız, Önerilen faaliyetlerin hangi yöntemler kullanılarak gerçekleştirileceği, projeyi ilginç ve etkin kılabilir. Yöntemlerin elde edilmek istenen sonuçlara ulaşmak için izlenen yollar olduğu unutulmamalı, seçilen yöntemlerin proje üzerindeki etkililiği ve maliyeti göz önünde bulundurulmalıdır" dedi

       PLANI HAZIRLANMADAN YAPILACAK BÜTÇENİN DOĞRU OLMASI OLASILIĞI NEREDEYSE YOKTUR

   Eğitmen Fatih Yaldız, " Bütçe formatına kesinlikle sadık kalınmalıdır. Formların tamamı doldurulmalıdır. Piyasa araştırması yapılmalı, maliyet etkin ve gerçekçi bütçe hazırlanmalıdır. Fayda - maliyet analizi gözetilmeli, Faaliyetten elde edilecek sonuç ile bu faaliyetin maliyeti kıyaslanmalıdır. Faaliyetlerden yola çıkılarak hazırlanmalıdır. Mantıksal çerçeve matrisinde yer alan ana faaliyet gruplarının detaylandırıldığı faaliyet planı hazırlanmadan yapılacak bütçenin doğru olması olasılığı neredeyse yoktur" sözlerine değindi.

      YURTDIŞI MALİYETLERİ KARŞILANMALIDIR

   Fatih Yaldız, "İnsan kaynakları, seyahat, ekipman ve malzeme, yerel ofis, proje maliyetleri, hizmetler ve idari maliyetler konusu son derece önemlidir. Proje personeline bu bütçe kalemi kapsamında ödeme yapmak uygun değildir. Buradaki maliyetler, ancak proje faaliyetlerinin uygulanabilmesi için yeni bir ofis/eğitim merkezi açılmış ise uygun maliyet olur. Uluslararası seyahat bütçe alt başlığı kapsamında, proje ihtiyaçları doğrultusunda yurt dışına çıkması gereken projede görevli kişilerin ulaşım masrafları karşılanır" ifadelerini kullandı.

    PROJE AŞAMASINDA HATALAR SIKÇA TEKRARLANIR

 Eğitimin son bölümünde Proje hazırlamada sıkça yapılan hatalardan söz eden Yaldız, " Proje ekibinin özgeçmişlerinin düzgün ve tam olmaması, başvuru sahibinin benzer proje tecrübesinin başvuru formuna yansıtılmaması, proje hazırlık aşamasında problem ve paydaş analizinin yapılmaması, proje faaliyetlerinin projenin hedef kitlesi, amaçları ve beklenen sonuçlar ile ilişkilendirilmemesi ve detaylı bir şekilde anlatılmaması, irtibat kurulacak kişilerin projeyle bağlantısının olmaması ya da irtibat bilgilerinin yanlış verilmesi başlıca yapılan hatalardır. " diyerek eğitimi noktaladı.