Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Köroğlu “Değişen Küresel Ekonomi ve Türkiye” Toplantısına İştirak Etti
Düzenlenme Tarihi: 07.03.2014
Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Yönetim Kurulu'nun Türkiye programı kapsamında düzenlenen "Değişen Küresel Ekonomi ve Türkiye" toplantısı 07 Mart 2014 Cuma günü Çırağan Sarayı'nda gerçekleşti.
Toplantıya Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Köroğlu katılımda bulundu.
TOBB ve ICC Türkiye Başkanı, ICC Yönetim Kurulu Üyesi M. Rifat Hisarcıklıoğlu, "Değişen Küresel Ekonomi ve Türkiye" taplantısında yaptığı konuşmada küresel sistemdeki önemli değişimlere karşı hazırlıklı olmak gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Hisarcıklıoğlu küresel anlamda likidite azalmasına, ABD öncülüğünde devam eden yeni bir pazar oluşturulma çabalarına ve küresel enerji haritasındaki değişimlere dikkat çekti.
TOBB ve ICC Türkiye Başkanı, ICC Yönetim Kurulu Üyesi M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ICC Başkanı ve McGraw Hill Yönetim Kurulu Başkanı Harold McGraw, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın açılış konuşmalarını yaptığı toplantının oturum bölümünde ise Avustralya G20 Sherpası Robert Milliner, ICC Genel Sekreteri Jean Guy Carrier, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ve Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı birer sunum yaptılar.
M. Rifat Hisarcıklıoğlu toplantının açılışında yaptığı konuşmada, dünyanın en büyük iş dünyası örgütü olan, Milletlerarası Ticaret Odası ICC'nin 2014'teki ilk Yönetim Kurulu toplantısını Ankara'da gerçekleştirdiklerine işaret ederek, ICC'nin tarihi ve yapısı hakkında bilgi verdi. Hisarcıklıoğlu, "ICC'yi 1919'da bir grup girişimci 1. Dünya Savaşı'nın yaralarını sarmak için kurdu. Amaçları ortaktı: dünyaya refah getirmek. Kendilerine "barış tacirleri" diyen bu grup, küresel çatışmalarla sarsılan 20. yüzyıl dünyasında, büyük bir risk alarak, uluslararası bir örgüt kurdular. Bu öyle büyük bir risk ki; dünya genelinde bugünkü gibi küresel ticareti, yatırımı, finansal ilişkileri düzenleyen bir sistem yok. Hatta o dönemde, daha doğru düzgün işleyen bir uluslararası örgüt bile yok. Barış tacirleri herkesin ayrı telden çaldığı, herkesin birbirine husumet beslediği bir dünyada, farklı ülkelerden özel sektör temsilcilerini bir çatı altında topladılar. Amaç belli: Dünyada huzuru sağlamak, huzur ile birlikte daha fazla ticaret yapmak ve Artan ticaret ile topluma refah getirmek. Zamanla ICC dünyada ticaretin artırılması ve ticaretin önündeki engellerin kaldırılması için referans kurum haline geldi. 130 ülkede milli komiteleri ile 6,5 milyon işletme, oda ve derneğin üyesi olduğu, dünyanın en büyük iş örgütü haline geldi. ICC uzun yıllardır ticaretin gelişimi için gönüllü olarak uyulabilecek kurallar ve yol haritaları hazırlıyor" diye konuştu.
Küresel sistemdeki 3 önemli değişim
Dünyanın önemli bir süreçten geçtiğine değinen Hisarcıklıoğlu küresel sistemdeki 3 önemli değişime karşı hazırlıklı olmak gerektiğini belirtti. Öncelikle, önümüzdeki dönemde yeni bir küresel iktisadi ortamın ortaya çıkacağını anlatan Hisarcıklıoğlu, küresel kriz öncesinde ve küresel kriz sonrasında görülen parasal genişleme dönemindeki bol likidite dönemin sona erdiğini ifade etti.
Eskisi gibi, rahat ve ucuz borçlanma imkânlarının azaldığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Hem şirketlerimiz, hem de vatandaşlarımız artık daha tedbirli ve temkinli hareket etmek zorunda. Hükümetler ve özel sektör olarak, bu yeni ortama nasıl uyum sağlayacağımıza ve büyüme-istihdam-refah artışı dengesini nasıl koruyacağımıza odaklanmak zorundayız" dedi.
Değişime zorlayan ikinci konunun ise küresel ticaret ve yatırımlarda yaşanan yeniden yapılanmalar olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Dünyada bölgeselleşme hız kazanıyor. Bunda da öncülüğü ABD yapıyor. Önce pasifik ülkeleri ile Trans-pasifik Ortaklık Anlaşması başlatıldı. Burada ABD, Japonya, Kore, Kanada, Avustralya, Malezya, Meksika gibi önemli ülkeler bulunuyordu. ABD geçen sene de AB ile Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı girişimine hız verdi" ifadesini kullandı.
Bu iki girişimin önemi üzerinde duran Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: "Birincisi Dünya Ticaret Örgütü'nün dünya çapında uygulamaya çalıştığı ticaretin serbestleştirilmesi görüşmelerine bir alternatif çıkıyor. Bu iki girişim, birlikte dünya ekonomik gücünün üçte ikisine denk geliyor. Bu da sadece ticareti ve yatırımları değil, üretim standartlarını belirleme konusunda da büyük bir güç elde etmelerini sağlıyor. Size bir örnek vereyim. Şu an bizim ürettiğimiz ürünler 220 volt'a göre dizayn ediliyor. Eğer bunlar 110 volt'u benimserse, tüm üretim kapasitemizi yeniden yapılandırmamız gerekecek. Bir başka deyişle, bu yeni küresel sistemin içinde olanlar ile dışarda kalanlar arasında ciddi bir makas açılacak"dedi.