İşte Çorlu Online Kariyer Sistemine Hoşgeldiniz

Arabuluculuk Yasası İle İş Dünyası Zamandan Tasarruf Sağlayacak

Düzenlenme Tarihi: 22/01/2018

Çorlu Adliyesi Arabuluculuk Dairesi Yazı İşleri Müdürü Cahit Gelez, 22 Ocak 2018 Pazartesi günü Odamız Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Gönül’ü ziyaret etti. Ziyarette Arabuluculuk Yasası ile ilgili  bilgi alışverişinde bulunuldu.

 

İşveren  ve Vatandaşın; Hukuki Sorunlarını Arabuluculuk İle Çözmelerini Tavsiye Ediyoruz

Arabuluculuk ile ilgili bilgi veren Çorlu Adliyesi Arabuluculuk Dairesi Yazı İşleri Müdürü Cahit Gelez;  “İş mahkemelerinde arabuluculuk kanunu  zorunlu hale gelmiştir. Çorlu Adliyesinde de arabuluculuk dairesi faaliyete geçmiştir. Kıdem ve ihbar tazminatı, mesai vb. alacakların arabulucuya gitmeden mahkemeye dava açılması mümkün değildir. Arabuluculuk hızlı, seri ve ucuzdur. Mahkemeler gibi uzun sürmez ve pahalı değildir. Belki bir saatten daha kısa sürede sorunu çözebilir. En fazla üç hafta, yetişmediği taktirde dört hafta içerisinde anlaşma veya anlaşmama şeklinde sonuçlanması zorunludur. Anlaşmama durumunda devlet iki saatlik arabulucu ücretini ödemektedir. Anlaşma halinde ise asgari ücret tarifesine göre 280 TL’den aşağı olmamak üzere alacağın %6’sı hesaplanır  ve   %3 - %3 şeklinde (işveren-işçi) ödenir. Vatandaşın mahkemeye başvurma yolunu kapatmaz. Anlaşamama durumunda mahkemeye dava açma yolu açıktır.  Ticari davalar, ortaklığın giderilmesi, kat mülkiyeti, taraflar arasındaki alacak-verecek meseleleri vs. gibi davalarda çözüme ulaşmaktadır. Arabuluculuk; tarafların bir masa etrafında bir araya getirilerek sorunların en kısa sürede ve ucuz olarak çözümlendiği bir kurumdur. Tüm işverenler ve vatandaşların hukuki sorunlarının bu kanun vasıtasıyla çözüme ulaştırmalarını tavsiye ediyoruz. Tarafların anlaşması halinde işveren; mahkeme masrafları, karar, istinaf, temyiz harcı, yargıtay onama harcı, icra takip ve avukatlık  ücretlerinden muaf olur. Arabuluculukta; başlatmak, yürütmek, devam ettirmek ve sonlandırmak tarafların elindedir. Arabulucularımız, 5 yılını doldurmuş serbest avukatların, Adalet Bakanlığı’nca açılan arabuluculuk eğitimine katılarak sınavları geçtikten sonra arabuluculuk sertifikasını alan tarafsız meslektaşlarımızdır” dedi.

 

Arabuluculuk İle İş Dünyasına Yeni Bir Soluk Geldi

İşçi-işveren uyuşmazlıklarında dava şartı haline gelen arabuluculuk kanununun  1 Ocak itibari ile yürürlüğe girdiğini ve arabuluculuk ile iş dünyasına yeni bir soluk geldiğini vurgulayan Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Gönül;  "Arabuluculuk görüşmeleri sonunda anlaşmaya varan işçi ve işverenin, üzerinde anlaşılmış olan hususları tekrar dava konusu yapması mümkün olmayacaktır. Düzenleme ile iş dünyası önemli derecede zamandan tasarruf sağlayacaktır. Uzun yargılama süreleri nedeniyle yıllarca uğraşılan iş davalarının arabuluculuk ile son bulacağını düşünüyorum. Kanunun çıkmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.