Türk İş Dünyası´ndan Katar´a Çıkarma
Düzenlenme Tarihi: 19/01/2018
Odamız Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Gönül, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Katar Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen, "Türkiye-Katar İş Forumu"na iştirak etti.
"Türkiye-Katar İş Forumu”na TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Katar Ticaret ve Sanayi Odası ile Türkiye'deki Ticaret ve Sanayi Odaları’nın Başkanları ve Yöneticileri katılımda bulundu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Katar iş dünyasına, iki ülkenin güçlü yanlarını birleştirme çağrısında bulunarak, "Sizde sermaye, bizde girişimci ruh var. Somut projelerle bunları bir araya getirelim. Türkiye-Katar ortaklığını da bütün dünyaya kabul ettirelim" dedi.
Türkiye ve Türk iş dünyasının da bölgesel sorunlarla uğraştığı bir dönemde Katar'ın yanında durduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
"Türkiye ile Katar birlik olunca, ekonomiye de bereket geldi. Bundan 15 yıl önce, 1 yılda sadece 600 Katarlı kardeşimiz Türkiye'yi ziyaret ediyordu şimdi bu rakam 77 katına çıktı yıllık 46 bin kişi oldu. Karşılıklı ticaret hacmimiz sadece 15 milyon dolardı bu rakam da 60 katına çıktı 900 milyon dolara ulaştı. Ülkemizde yatırım yapan Katar sermayesi sadece 1 milyon dolardı 1,6 milyar doları buldu. Geçmişte Katar'da hiç Türk yatırımı yokken, bugün iş adamlarımız burada önemli yatırımlar yapmaya başladılar. Yine 15 yıl önce Türk firmalarının Katar'da adı geçmezken, bugün firmalarımız Katar'da 14 milyar dolarlık proje üstlendiler."
İki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Şimdi diyoruz ki gelin güçlü yanlarımızı birleştirelim. Sizde sermaye, bizde girişimci ruh var. Somut projelerle bunları bir araya getirelim. Türkiye-Katar ortaklığını da bütün dünyaya kabul ettirelim. Türkiye-Katar hattını, bölgenin 'huzur-ticaret-zenginlik' hattı yapalım" diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, bunun için Katarlı yetkililerden bir istekleri olduğunu ifade ederek, "Ticarette, nakliyede, yatırımlarda önümüze çıkabilecek engelleri kaldırın. İş yapmamızı kolaylaştırın. Siz engelleri kaldırın, Allah'ın izniyle Türk ve Katar iş dünyası olarak gerisini biz hallederiz. Katar'ın sanayileşmesini de sağlarız, birlikte üçüncü ülkelerde büyük işler de yaparız" dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de Katar'ın güvenlik, huzur ve istikrarını Türkiye'nin güven ve istikrarından ayrı görmediklerini, özellikle son yıllarda karşılıklı ortak siyasi iradeyle ilişkilerin mükemmel düzeye ulaştığını söyledi.
Katar'a karşı geçen yıl bazı ülkelerin uyguladığı haksız, kanunsuz ambargo ve yalnızlaştırma girişimlerine Türkiye'nin ilk andan itibaren karşı çıktığını anımsatan Tüfenkci, Katar'ın ve halkının yanında durulduğunu, siyasi, ekonomik ve askeri destek gösterildiğini belirtti.
Tüfenkci, iki ülke arasında 2015 yılında 784 milyon dolar düzeyinde bulunan ticaret hacminin, 2016 yılında 678 milyon dolara gerilese de 2017 yılının 11 ayı itibariyle 788 milyon dolara ulaştığına dikkati çekti. Tüfenkci, "İki ülke dış ticaretinin bu seviyenin çok daha üzerinde olması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda da en büyük görev siz iş adamlarına düşmektedir. İki ülkenin siyasileri ve ilgili bakanlıkları olarak bizler sizlere bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız" diye konuştu.
Türkiye'nin, genç ve nitelikli iş gücü, büyük iç pazarı, disiplinli finans sektörü, gelişmiş altyapısı, rekabetçi özel sektörüyle bölgesinde ve dünyada önemli bir ekonomik aktör haline geldiğine dikkati çeken Tüfenkci, şöyle devam etti:
"Türkiye 2011-2015 arasında ortalama yüzde 7,1 büyüdü. Üçüncü çeyrekteki büyüme rakamımız yüzde 11,1 olarak gerçekleşti. Ülkemiz, bu performansıyla tüm dünya ülkelerini geride bırakarak üçüncü çeyrekte en hızlı büyüyen ekonomi oldu. Tüm yatırımcılar şundan emin olsunlar; Türkiye rekabet kurallarının işlediği bir ülkedir. Kanunlarımız yatırımcılara kolaylık sağlayacak şekilde düzenleyici bir anlayışla uygulanmaktadır. Mal ve hizmetlerin bireyler ve kurumlar arasında herhangi bir engele tabi olmadan el değiştirebildiği serbest piyasa ekonomisine sahibiz.
İki Ülke Arasında Kısa, Orta ve Uzun Vadede Hayırlı Sonuçlar Ortaya Çıkacaktır
Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Şeyh Ahmed bin Casim bin Muhammed Al Sani de yabancı yatırımcıları ve özel sektörü desteklediklerini söyledi. Sadece petrol değil diğer sektörlerden de istifade etmeye çalıştıklarını dile getiren Al Sani, Katar vatandaşlarının sahip olduğu tüm haklara, yatırımcıların da sahip olduğunu belirtti.
Al Sani, Katar ve Türkiye'yi özel kardeşlik ilişkilerinin birbirine bağladığını dile getirerek, "Hem Katar hem de Türkiye özel sektörüne ayrıca teşekkür ediyorum. Katar'a uygulanan zalim ambargonun üstesinden gelmek için olanca gayret göstermişlerdir. Forum sayesinde stratejik ortaklıklara gidileceğini, ekonomik konumumuzun ileriye gideceğini düşünüyorum." dedi.
Katar'ın bölgede yatırım çeken önemli bir ülke haline geldiğine işaret eden Al Sani, Türkiye-Katar İş Forumu'nun iki ülke arasında kısa, orta ve uzun vadede hayırlı sonuçlar ortaya koyacağını ifade etti.
Türkiye'nin Desteğini Unutamayız
Katar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şeyh Khalifa bin Jassim Al Thani de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katkıları sayesinde iki ülke ilişkilerinin önemli bir boyut kazandığını söyledi.
Thani, Katar'a uygulanan ambargoya karşı Türkiye'nin verdiği desteğin çok önemli ve değerli olduğunu belirterek, "Temel yatırımlarımızın 93 milyar dolara ulaşacağını düşünüyoruz. Katar büyük yatırımlara hazırlanıyor. Türkiye gibi dost bir ülkenin özel sektörüyle de iş birliği yapmak istiyoruz. Türkiye'nin ambargoda yanımızda durmasını unutamayız" diye konuştu.
Türkiye-Katar İş Forumu'nun, iki ülke için de önemli faydalar sağlayacağına işaret eden Thani, böylece Katar Ticaret ve Sanayi Odası ile Türkiye'deki ticaret odalarının daha fazla ortaklığa yöneleceğini dile getirdi.
Forum kapsamında, 13 sektörden Türk ve Katarlı 400 iş adamı arasında ikili iş görüşmeleri yapıldı