İşte Çorlu Online Kariyer Sistemine Hoşgeldiniz

Çorlu´nun Geleceği ile İlgili Gerçekleşen Yuvarlak Masa Toplantısı´nın Makaleleri Dünya Gazetesi´nde Yer Aldı

Düzenlenme Tarihi: 30/06/2017

ÇORLU, LOJİSTİK SEKTÖRÜ VE EĞİTİMDE ATAK YAPACAK

(ENDER YAZICI DÜNYA GAZETESİ HABERİ)

Tekirdağ’ın önemli sa­nayi üssü Çorlu’nun so­runları DÜNYA Gazetesi ile Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası’nın düzenlediği yuvar­lak masa toplantısında ele alın­dı. DÜNYA Gazetesi Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt’un moderatörlüğünü yaptığı toplantı­da söz alan iş dünyasının temsilcileri ilçenin lo­jistik üs olma hedefi doğrultusunda lojistik köy projesine umut bağladığını ifade ederek, Çorlu İleri Teknoloji Üniversitesi projesi ile de sana­yi sektörünün Ar-Ge, kalifiye personel gibi so­runlarına çözüm bulunacağını vurguladı. Toplantıda öne çıkan diğer talepler ise fuar merkezi ve küçük sanayi siteleri kurulması oldu.

GÖNÜL: KENTİN VİZYONUNU DEĞİŞTİRMELİYİZ

Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Gönül, Türkiye genelinde nitelikli eleman so­runu yaşandığını ifade ederek, “Nitelikli ele­man yetiştirilmesine yönelik faaliyet göstere­cek Çorlu İleri Teknoloji Üniversitesi’ni böl­geye kazandırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu konuda bazı adımlar atıldı fakat henüz proje gerçekleşmedi. Projeyi takip edi­yoruz. Bunun yanında kentin vizyonu da de­ğişmeli. Değişmeli ki sanayiciyi burada tuta­bilelim. Çorlu’ya iyi bir fuar alanı da yapmak istiyoruz ve küçük sanayi siteleri kurmak isti­yoruz. Tabi büyük çaplı projeler geliştirilirken siyasi tarafında işin içinde olması gerekir. Yani biz sanayiciler bölgede bir yol haritası oluştu­rabiliriz ama siyasi yönetimler bizim ortağı­mız olmalı” dedi.

HOCAOĞLU: ÇORLU DAKİ OSBLERİN HER BİRİ TEKNİK LİSE KURABİLİR

Çorlu TSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Serkant Hocaoğlu da Çorlu’nun bir cazibe merkezi olduğunu vurgulayarak, “Önemli olan kurumumuzun bu merkezde nasıl rol alacağı. Bu­nun yanında onları Islah OSB’lerle mi karşı­layacağız yoksa Gebze OSB gibi bir örnekle mi karşılayacağız? Bu konu da çok önemli Eğitim konusunda ise üniversitelerden önce teknik liselerin yani ara eleman ihtiyacının giderilmesi gereki­yor. Çorlu'da bulu­nan OSB’lerin her bi­ri kendi içinde teknik lise kurup, lise ile ortak faaliyet gösterebilir. Hatta bu durum bütün OSB’ler için dev­let tarafından zorunlu hale getirilebilir. Oda bünyesinde KOSGEB destekli Ar-Ge birimi kurduk. Alaylı- üniversiteli çatışmasını artık ortadan kaldırmak gerekiyor. Önemli sorunla­rımızdan biride bölgemizde faaliyet gösteren sanayi tesislerinin merkezlerini Çorlu’ya al­dırmaması. Bu da doğru orantılı olarak geliri­mizi etkiliyor. Odanın geliri daha güçlü olsa fa­aliyetlerini büyütecek" şeklinde konuştu.

KARAĞÖZ: ÇORLU 400 MİLYON DOLARLIK İŞ HACMİNE SAHİP

Çorlu TSO Genel Sekreteri İbrahim Karağöz ise Odanın 6 bin 780 faal üyesi olduğuna dik­kat çekerek, “Çorlu,400 milyon dolarlık iş hac­miyle bölgedeki büyük üretim merkezlerinden biri. Kişi başına imalat sanayi net satış geliri yaklaşık 40 bin TL. Ayrıca ilimizde işsizlik ora­nı yüzde 7.3. Yani Türkiye ortalamasının altında” dedi. Çorlu TSO'nun fizibilite raporlarım tamamladığı lojistik köy ve Çorlu İleri Tekno­loji Üniversitesi gibi 2 makro projesi olduğunu kaydeden Karağöz, “Bunlardan birincisi lojis­tik köy projesi. Trakya bölgesi; Marmara, Ege ve Karadeniz’e kıyısı olan, havalimanıyla, li­manları, demir ve deniz yolu bağlantıları ile lo­jistik sektörüne üs olabilecek bir seviyede. Çor­lu İleri Teknoloji Üniversitesi ile de sanayinin yetişmiş eleman ihtiyacını karşılamak, katma değeri yüksek Ar-Ge çalışmaları yapmak, üre- tilen ortak projeler ile Türk sanayisinin rekabet gücünü yükseltmek ve yeni istihdam alanları­nın sağlanmasına katkıda bulunmak istiyoruz. Bu iki projenin de fizibilite raporları hazır” diye konuştu. Çorlu’yu il yapmanın yanı sıra marka şehir yapmak için de çalıştıklarını vurgulayan İbrahim Karağöz, “Bu iki hedefi beraber yürüt­menin yanında iç göçü tersine çevirmek ve üniversite ile gelecek kalifiyeli göçün yolunu aç­mak ile olacağını düşünüyorum” dedi.

EĞİTİM, HİZMET VE SANAYİ SEKTÖRÜNE ENTEGRE EDİLMELİ

TOBB Tekirdağ ili Akademik Danışmanı Prof. Dr. Rasim Yılmaz da Tekirdağ'ın rekabetçilik anlamında ön sıralarda olduğunu ifade ederek, "Forbes Dergisi'nin yaptığı "İş Yapmak ve Yaşamak için En önemli Kentler” başlıklı son çalışmada Tekirdağ, 9'unculuktan 4‘üncülüğe yükseldi. 872 ilçe arasındaki gelişmişlik seviyelerini incelediğimizde Çorlu 15. inci sıradayken, Hayrabolu 252' inci. Malkara 267' inci sırada bulunuyor. Yani Tekirdağ ilçeleri arasında gelişmişlik anlamında gözle görülür bir fark meydana geliyor. Trakya Kalkınma Ajansı, Çorlu'yu bir hizmet merkezi olarak düşünüyor. Çorlu; finans, ticaret, kültür, turizm, eğitim, lojistik ve fuar hizmetleri gibi bir çok konuda fonksiyona sahip, özellikle kurulacak üniversite ile gelişecek eğitim sektörünün hizmet sanayi gibi bölgede öne çıkan sektörlerle entegrasyonu sağlanmalı" şeklinde konuştu. OSB içinde teknik lise konusuna da değinen Yılmaz. "Bu konuda en güzel örnek Çerkezköy OSB. Bu tarz liselerde öğrenim görülecek bölüm ve lise yönetimi, OSB tarafından belirlenebiliyor ve başarılı sonuçlar da elde ediliyor. Bu konu diğer OSB’ler için de geçerli olursa hem ara eleman yetiştirebilecek hem de öğrenci işbaşı eğitim imkanını kullanabilecek. Asıl tartışılması gereken "Bu liseler diğer OSB’lere nasıl entegre edilebilir?” bunu konuşmamız gerekir" dedi.

 

ÇORLU'DA GELECEK KONUŞMAK VE ARKA BAHÇE KORKUSU

(RÜŞTÜ BOZKURT DÜNYA GAZETESİ MAKALESİ)

Yarım yüzyıl öncesinde, 1960'lı yılların ilk yıllarında Bursa Eğitim Enstitüsü'nde öğrenciyken, kentin çok yakınındaki köyler ilgimi çekmişti. Özellikle Uludağ yolu üzerindeki İnkaya Köyü'nün neden kent bağlantısını zenginlik üretimine dönüştüremediğini uzun uzun düşünmüştüm.

Son yıllarda, büyük gelişme merkezlerinin "arka bahçesi" konumundaki yerleşme yerlerinin sorunları ilgilimi çekiyor; arka bahçe korkusu zihnimi gölgeliyor. İlgi alanlarımdan biri de Çorlu. Üniversitelerimizden birinin, Mübeccel Kıray'ın Karadeniz Ereğlisi için yaptığı çalışma gibi Çorlu' daki sosyo-ekonomik dönüşümleri analiz etmesinin çok öğretici olabileceğini düşünüyorum.

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Gönül ve üyeler Serkan Hocaoğlu, Atilla Gaygusuzoğlu, Prof. Dr. Rasim Yılmaz ve oda genel sekreterinin katıldıkları toplantıda gündeme getirilen sorunların bir listesini yaptım:

1) Eğitim/nitelikli işgücü yörenin öncelikli sorunu

2) Kentin kendine yeni vizyonunun oluşturma ihtiyacı.

3) İyi bir fuar alanı yapılmasının ticaret akışlarını hızlandıracağı düşüncesi.

4) Küçük sanayi sitelerinin TOKİ tarafından arz edilmesinin pozitif katkı yapacağı beklentisi .

5) Lojistik köy Projesi' nin kentteki ekonomik hareketlenmeyi artıracağı umudu.

6) Kentteki yaşam alanlarının artırılmasının kaliteli eleman çekeceği algısı.

7) Bir Teknoloji Üniversitesi kurulmasının gelişmeyi etkileyeceği tahmini.

Bardağın dolu yanı

Çorlu'da sınırlı sayıda kanaat önderinin ortaya koydukları gündemi iki yönüyle irdeleyebiliriz.Bardağın "dolu yanına" baktığımızda üç önemli özellik ortaya çıkıyor: Birincisi, yöreyi geliştireceği düşünülen konularda "ön-araştırmalar ve ilk adım yapılabilirlik" çalışmaları yapılmış. Düşünülen alanların ülkemizde ulaşılabilir verilerle analiz edilmesi ve paylaşılması küçümsenmemesi gereken bir birikim. İkincisi, sivil toplum örgütleri ile üniversitelerin birlikte çalışmaları. Her iki taraf için de öğretici. Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası'nın üniversitelerden yararlanma konusunda deneyim kazanması gelecek açısından umut verici. Üçüncü olumlu gelişme, bugünkü üretim yapısının dönüştürülmesi saptaması. Bugünkü üretim yapısının nicelikten niteliğe taşınması için gerekli yatırımlar konusunda görüş birliği var.

Özetle sözü edilen, ayrıntılarıyla ilgili belge ve bilgileri bulunan çalışmalara isteyen herkes ulaşabilir. Merdivenin ilk basamağına adım atılmış, adımları tekrarlama aşamasındayız.

Bardağın boş yanı

Bardağın boş yanına baktığımızda, "yöreyi havza anlayışıyla ele alan gelişmesine ivme kazandıracak alan seçimleri" bizim algıladığımız kadarıyla net değil.

Lojistik Köy, yöre limanları, Üniversite talebi, yeni OSB talebi çerçeve olarak akla yakın durabilir, ama ayrıntıda sorgulanması gereken projelerdir.

Trakya Havzası'nın kalkınmasında alan seçimlerinin belirlenmesi, tanımlanması ve gerekli ilişki ağının kurulması için ciddi biçimde kafa yormamız gerekiyor.

Bir başka ihtiyaç, "seçilmiş alanların tanımlanarak öncelik sıralamasının belirlenmesidir". Sanıyorum TOBB seçimlerinden sonra iş başına gelen yönetimlerin önemli sorunlarından biri bu. Ülkemizde medya da dahil, siyasi irade, bürokrasi, özel kesim ve STK'ların katılımıyla alan seçimi, önceliklerin belirlenmesi ve proje tanımlarının yapılması üzerine sıkı bir çalışmaya ihtiyaç olacak.

Bir başka boşluğa daha değinmek gerekiyor: "Projelerin bileşenleri kadar bağlamlarını analiz etme konusunda alınacak yolumuz var". Lojistik projesi tartışılırken, BALO Projesi bağlamı, ülkemizin demiryolu ve karayolu projelerinin etki analizi, havayolu ulaşımla ilgili oluşumlar, limanlar konusu daha da önemlisi Çin'in önderliğinde gelişen "Bir Kuşak Bir yol Projesi" hep birlikte, bir bütün olarak değerlendirilmesi uzun soluklu gelişme yaratmak için gerekli.

Çorlu'da Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri ve diğer kanaat önderleriyle bu konuları içtenlikle tartışmalıyız. Hepimizin ortak amacı " üzüm yemek"... "Bağcıyı dövme" niyetiyle yola çıkanımız yok. Birbirimizi anlayarak iş yaparsak hedeflere daha çabuk ulaşırız.