Odamız ile Rize TSO Arasında Kardeş Oda Protokolü İmzalandı
Düzenlenme Tarihi: 06.06.2016
Odamız ile Rize Ticaret ve Sanayi Odası (Rize TSO) arasında 2 Haziran 2016 Perşembe günü, Kardeş Oda Protokolü imzalandı.
Protokol törenine; Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Enis Sülün ve Yönetim Kurulu Üyeleri katılımda bulundu.
Rize TSO Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları; Hüseyin Kutlu, Şükrü Cevahir, Yönetim Kurulu Üyeleri; Ramazan Aydoğan, Yaşar Özdoğan, Murat Artan ve Genel Sekreter Gafur Karali'de imza töreninde hazır bulundular.
Mevzuat ve iyi niyet kuralları içinde taraflar arasında karşılıklı iletişimi güçlendirmek ve birbirlerinin deneyimlerinden faydalanmak suretiyle verilen hizmetlerin, yürütülen faaliyetlerin ve uygulanacak projelerin kalite ve verimliliğini artırmak amacı ile kardeş oda olan Odamız ve Rize TSO'nun Yönetim Kurulu Başkanları, atılan imzaların iki oda için hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ettiler.
İmza protokolünün ardından iki oda başkanı birbirlerine plaket takdim etti. Tören; toplu hatıra fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.
Odamız Heyeti Trabzon TSO'yu (TTSO) ziyaret etti
Odamız Heyeti; TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman, Yönetim Kurulu Üyeleri Tolga Avcı, İsmail Gençcelep ile Genel Sekreter Hakan Gürhan tarafından karşılandı.
Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Enis Sülün; Türkiye’nin büyük sanayi bölgelerinden biri olan Çorlu’nun gelişmeye devam ettiğini vurguladı.
Enis Sülün; Farklı Bölgeler Arasındaki İş Birliği Kültürel Kalkınmayı Artıracaktır
Sülün;" Yeni Hizmet Binamızın açılışını gerçekleştirdik. Çorlu ve Trakya Bölgesi'nin değerini daha da artıracak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Odalar arası gerçekleştirilecek ziyaretlerle, iş birliği fırsatları doğacak ve bölgesel kalkınmalar sağlanacaktır. Farklı bölgeler arasında ki iş birlikleri kültürel kalkınmayı da beraberinde getirecektir" dedi.
Başkan Hacısalihoğlu, Trabzon ekonomisi hakkında geniş kapsamlı bilgi verirken, “Son yıllarda özellikle Körfez ülkeleri ağırlıklı büyük bir turizm hareketi var. Bu konuda tanıtımlara hızla devam ediyoruz” açıklamasında bulundu.
Trabzon’un tanıtım filminin izlenmesinin ardından Hacısalihoğlu ve Sülün günün anısına birbirlerine plaket takdim etti.
TTSO Başkanı Hacısalihoğlu, Odamız heyetine ziyaretin ardından TTSO Özel İpekyolu Müzesi’ni gezdirdi ve eserler hakkında bilgiler verdi. Enis Sülün, müze defterine dilek ve temennilerini yazdı.
Odamız Heyeti burada ki ziyaretlerin ardından Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti'ne bir iş gezisi düzenleyerek Batum Başkonsolosluğu ile Acara Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret etti.
İlk olarak Başkonsolosluğu ziyaret eden Odamız Heyeti burada Başkonsolos Yasin Temizkan ve Ticaret Ataşesi Mikail Develioğlu, tarafından karşılandı.
Enis Sülün; Gerek Deri İşleme, Gerekse Diğer Konularda Teknoloji Türkiye'de Mevcuttur
Misafirperverliklerinden dolayı Başkonsolos ve Ticari Ateşe'ye teşekkürlerini sunan Enis Sülün; "Trakya Bölgesi'nde hayvancılık gelişmiş olduğuna göre deri sektöründe yatırım yapılabilir. Ancak bunun için ülkede üretilen deri miktarı ile kalitesinin bilinmesi gerekmektedir. Gerek deri işleme, gerekse diğer konularda teknoloji Türkiye'de mevcuttur. Gürcistan'da üretip ABD ve AB ülkelerine ihracat imkanının olması bizim için iyi bir avantajdır. Biz üyelerimizi ve yatırımcılarımızı Acara bölgesine sevk edeceğiz, onlar gerekli incelemeleri yapıp yatırım kararlarını vereceklerdir" dedi.
Başkonsolos Temizkan heyetimize Gürcistan ve Acara Özerk Cumhuriyeti hakkında genel bir bilgi sunarak halihazırda ilişkilerimizin en iyi düzeyde devam ettiği Gürcistan'da hükümet yönetimi ile ilişkilerimizin en üst seviyede ve sorunsuz olarak devam ettiğini bildirerek ülkede yatırım yapmanın avantajları üzerinde durdu.
Ticaret Ataşesi Mikail Develioğlu tarafından "Gürcistan Acara Özerk Cumhuriyeti'nin Genel Ekonomik ve Ticari Yapısı, Türkiye ile İlişkileri" konusunda kısa bir sunum yapıldıktan sonra Odamız Heyeti'ne bölgenin ekonomik-ticari yapısı, bölgedeki Türk yatırımları ve yatırımcılarının durumu, bölgedeki Türk şirketleri ve işadamlarımızın faaliyetleri, karşılaştıkları sorunlar, bölgenin yatırım potansiyeli, yatırımcılara verilen devlet destekleri ve öne çıkan sektörler hakkındaki, soruları cevaplandırdı.
Karşılıklı iyi niyet ve dileklerden sonra Odamız Heyeti, Acara Ticaret ve Sanayi Odası'na ziyaret gerçekleştirdi.
Acara Ticaret ve Sanayi Odası ziyaretinde heyetimizi Odanın Başkan Yardımcıları Saim Yeşildağ, Cumber Tugushi, Aslan Lortkipanidze ve Oda Yönetim Kurulu Üyeleri, tarafından karşılandılar.
Acara Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Saim Yeşildağ; Acara Bölgesinde Ticaretin % 60'ı Türkiye Üzerinden Yapılmaktadır
Acara Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Saim Yeşildağ, ziyaret sırasında gerçekleştirdiği konuşmada; "Acara Ticaret ve Sanayi Odasının geçmişi 1800'lü yıllara dayanmaktadır. Odanın Tüzüğüne göre her ülkenin vatandaşı Odaya kaydolmak ve yönetici olmak hakkına sahiptir. En son Ekim 2015'te yapılan seçimlerde 4 yıllığına Yönetim kuruluna seçilmiş bulunmaktayım. AB'ye uyum yasaları sür'atle çıkarılarak uygulanmaktadır. Acara Bölgesinde ticaretin %60'ı Türkiye üzerinden yapılmakta, bölgedeki yatırımların da yaklaşık %60'ı Türk yatırımlarıdır. Dünya Ticaret Örgütü'nün raporlarına göre Gürcistan dünyada iş yapabilme bakımından 9. sırada, güvenlik açısından ise 13. sırada bulunmaktadır" dedi.
Yeşildağ; Türkiye İle Gürcistan ve Özellikle Acara Özerk Bölgesi ile İlişkilerimiz Son Derece Olumlu Bir Şekilde Gelişmektedir
Yeşildağ; "Türkiye'nin bölgedeki yatırımları 2 milyar Dolar'a yaklaşmıştır. Şirket kurma, tapu tescil işlemleri gibi rutin işler çok kısa süreler içerisinde tamamlanmaktadır. Rüşvet gibi unsurlar nerdeyse tamamen yok olmuştur. Vergiler gayet düşük olup KDV %15, Gelir Vergisi %20, Temettü Vergisi %20, Kar Vergisi %15'tir. (Hükümet şu an üzerinde çalıştığı Estonya Modeli vergi sistemini hayata geçirdiğinde karın yatırıma aktarılması halinde Kar Vergisi %0 olacaktır.) Hükümetlerin vergiyi azaltma yetkisi var, artırma yetkisi yoktur, vergiyi artırmak ancak referandumla mümkün olabilmektedir. İşçilik giderleri minimum düzeydedir. Dahilde İşleme Rejimi Türkiye'deki gibi işlemekte olup Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ithal edilen malların en geç 6 ay içerisinde mamule dönüştürülerek ihracının sağlanması gerekmektedir. Gürcistan'da sanayici ya da ticaret erbabının Odaya üye olma mecburiyeti yoktur. Yatırım konusunda ise; başta turizm olmak üzere, tarım, hayvancılık yatırımları ile bu ürünlerin işleneceği tesisler kurulabilinir. Toprak henüz kirlenmemiş olup ekolojik tarım imkanı mevcuttur. Çay tarımı, narenciye tarımı, tütün tarımı, üzümcülük ve bağcılık, (Gürcistan'da 550 çeşit üzüm yetiştirilmekte olup en meşhuru Ckhaveri türü üzümdür), meyve suyu işleme, özellikle büyük ve küçük baş hayvancılık, arıcılık, mineral suların işlenmesi, ki son zamanlarda İran bu sektör üzerine yoğunlaşmaktadır. Altın madeni işletmeciliği, deri işleme tesisleri, otomotiv parçaları ve servis istasyonları (bu konuda da sağlıklı ve tam hizmet veren servis ağları gelişmemiş olup otomotiv yedek parçaları parça bölük farklı ülkelerden gelmekte, hizmet kalitesi ve süresi müşteriyi memnun etmekten uzak kalmaktadır. Ayrıca Türkiye ile Gürcistan ve özellikle Acara Özerk Bölgesi ile ilişkilerimiz son derece olumlu bir şekilde gelişmekte, her iki ülkenin gerek devlet yöneticileri, gerekse halkı birbirlerini sevmekte ve birbirlerine güvenmektedirler" ifadelerini kullandı.
Enis Sülün; Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası A Sınıfı, 5 Yıldızlı Akredite Bir Odadır
Enis Sülün' de Acara Ticaret ve Sanayi Odası'nın heyetlerine gösterdiği sıcak dostluk ve ev sahipliği için teşekkür ederek kendilerini de Çorlu'da ağırlamaktan memnuniyet duyacağını bildirerek; "Çorlu ilçesi yaklaşık 300 bin nüfuslu, havaalanı bulunan, İstanbul'a 100 km, limanlara 30 km, Karadeniz'e 120 km. mesafede olan bir sanayi şehridir. Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası A sınıf, 5 yıldızlı akredite bir oda olup 1 tanesi Deri Organize Sanayi Bölgesi olmak üzere 5 adet Organize Sanayi Bölgesi olan bir odadır. Ayrıca 2 bin dönümlük Serbest Bölgesi mevcuttur. Odanın hali hazırda 6500 üyesi bulunup sanayi ağırlıklı olarak tekstil (iplik, boyama, kumaş terbiye, konfeksiyon), otomotiv yan sanayii, beyaz eşyadan oluşmaktadır. Bulgaristan ve Yunanistan'da yatırım yapan üyelerimiz mevcuttur. Sizlerin de destek ve teşvikleri ile üyelerimizi Gürcistan/Acara bölgesine yönlendirmek istiyoruz" açıklamasında bulundu.
İki Oda temsilcileri arasındaki karşılıklı bilgilendirme ve fikir alışverişleri, soru-cevap şeklinde devam ederek olumlu ve samimi bir şekilde, karşılıklı iyi niyet ve temennilerle sona erdi.